google+ logo
facebook logo
twitter logo
AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Pretraži stranicu

Raženi kruh za zdravlje

Tuesday, 1. January 2013

Iz finog, ali i grubog brašna pšenice, ječma, zobi, riže i prosa, kvascem ili fermentom možemo ispeći dobar kruh. Ukoliko želimo u probavi iskoristiti sve dragocjene sastojke raži, moramo raženi kruh ispeći drukčije, i to **podmiješanim ili kiselim kvascem. Kod pripreme tijesta raž prolazi kroz nekakvu vrstu fermentacije koja sastojke raži čini dostupnijima našoj probavi.

Finski znanstvenici otkrili su da se uživanjem raženog kruha smanjuje, čak i u potpunosti uklanja sklonost k bolestima raka. Naučimo stoga pripremati dobar raženi kruh.

Podmiješani kvasac pomiješamo sa 60% brašna koje želimo upotrijebiti kod pečenja i određenom količinom tople vode. Potom dodamo laneno sjeme, kumin, kopar ili druge začine te tijesto stavimo na toplo. * Sljedeće jutro dodamo ostatak brašna, posolimo te napravimo tijesto. Kada se tijesto počne dizati, oblikovat ćemo kruh. Potom ga ponovno ostavimo da se digne i stavimo u na 180°C zagrijanu pećnicu te pečemo približno jedan sat. Dizanje tijesta ovisno je o toplini. U ljetnoj vrućini moguće je ispeći raženi kruh u svega četiri sata, bez obzira na njegovih pet stupnjeva obrade.

Ako raženo tijesto prođe kroz tih pet stupnjeva obrade, raž će biti dobro probavljiva i njeni će dragocjeni sastojci biti na raspolaganju našoj probavi.


* Od gotovog tijesta možemo odvojiti ½ kg te spremiti u glinenu posudu. Pustimo da se ponovno podigne, pospemo ga s malo soli i pokrijemo pergament papirom prije no što ga pospremimo u podrum. To će biti podmiješani kvasac za pripremu našeg sljedećeg raženog kruha.


** Podmiješani kvasac priprava: Uvečer jednu puno čajnu žlicu cvjetnog meda pomiješamo u čaši oko 50°C tople vode s 25 dag fino samljevene raži. To neka preko noći odstoji na temperaturi 26 - 30°C. Traženu toplinu mogla bi dati blizina pećnice u kojoj gori žarulja od 25 W ili ploča štednjaka koju uključimo na najnižu moguću temperaturu. Iduće jutro mješavini dodamo jednaku količinu malo grublje samljevenog raženog brašna i tople vode, sve opet pomiješamo te ponovno stavimo na toplo. Uvečer će ovo tijesto već biti kiselo.

Preporučujemo da za pripremu podmiješanog kvasca odaberete dane cvijeta ili dane ploda jer tih dana bolje uspijeva.