AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Iskustva čeških vrtlara i uzgajivača

Sunday, 8. December 2013

Sjetveni priručnik naručujem već niz godina (minimalno sedam, ali možda čak i devet godina). Zbog preporuka mojih poznanika, u koje imam povjerenja, jednostavno samo pratim upute u Sjetvenom priručniku. Imala sam svoj vrt kraj naše vikendice kamo smo odlazili svaki vikend. Stoga nisam mogla uvijek pratiti sve preporuke u vezi sjetve i njege biljaka, ali sam nastojala barem poštivati dane sjetve i obrezivanja voćaka.

Sada već pet godina živim u kući s vrtom i sada je pratnja utjecaja pojedinih planeta za mene puno lakša. Pošto imam malo dijete, vrt mora jednostavno često ipak pričekati.

Jedan put sam namjerno napravila manji pokus. U vrtu sam zasadila suho cvijeće. Kada je bilo u cvijetu, rezala sam ga svaki dan cijeli tjedan. Objesila sam ga u manje bunteve na jednu vrpcu tako da sam znala koje sam odrezala prvi, a koje peti dan. Cvijeće, koje sam odrezala na dane cvijeta bilo je definitivno najbolje te se najdulje održalo. Očekivala sam da će biti razlika, ali nisam očekivala da će razlika biti tako velika. Nije bilo ni loše cvijeće, koje sam odrezala u dane ploda, ali cvijeće koje sam odrezala na dane korijena, smanjilo se kod sušenja, a latice su na rubu posmeđile, tako da ih nisam mogla upotrijebiti u aranžmanu.

To je znači bio moj mali pokus, koji mi je pokazao, da zbilja tako djeluje kako Vi to opisujete u Sjetvenom priručniku.

Silvie Siblíková

***

Imamo vrt u geografskoj sredini Češke. Sve u vrtu radim prema Sjetvenom priručniku i sve je onda u redu. Na dane ploda su i Kolatsche (kolači) i drugi pekarski proizvodi bolji. Uvijek poštujem dane sjetve, ubiranja voća te vrijeme spremanja (uvijek odaberem dane ploda za skladištenje jabuka i povrća). Prema Sjetvenom priručniku radim sigurno već 14 godina. Jedne godine nisam radila prema Priručniku misleći da mogu termine sama odrediti, ali koraba i rotkvica jednostavno nisu uspjele.

M.K., Böhmisch-Mährische Anhöhe

***

Živim na selu i po Sjetvenom priručniku radim od 2004. godine. Vrt imam na takozvanom “zanemarenom” mjestu ( oko 20 godine neobrađeno, veliko polje jagoda ) u koje se nije moglo ni nabiti lopatu. Nekoliko godina za redom su onda došle “štetočine” u obliku ušiju, puževa, gusjenica,... tako da je u nekoliko dana bio uništen rad od nekoliko mjeseci, ali izdržala sam…

Rekla bih da već godinama sve samo raste, a istaknuto dobre su korjenaste biljke.

Sjetveni priručnik upotrebljavam i za drugo – zubaru i frizeru idem isključivo na dane ploda, ukuhavanje voća, pečenje božićnog peciva isto na dane ploda. Ne velim da su drugi dani lošiji, ali okus i kvaliteta su znatno bolji.

Jako sam sretna da sam počela upotrebljavati Sjetveni priručnik iako nije bilo jednostavno. Isplatilo se višestruko.

Helena Hájková

***

Moja iskustva sa Sjetvenim priručnikom Marie Thun su jako dobra. Upute iz Sjetvenog priručnika upotrebljavam već treću godinu, a rezultati su izvrsni. Savjete upotrebljavam pretežito kod povrtlarstva u vrtu. Prvo sam bio prilično skeptičan, ali rezultati su prešli moja očekivanja. Svaki put dok prijatelji dolaze u posjet, prvo idu u vrt i dive se našim proizvodima i stanju naših biljaka.

Neki su pokazali i zanimanje za Sjetveni priručnik. Imam dobra iskustva reguliranjem puževa i muha. Ove godine ću se koncentrirati na područje voćaka, nadam se dobrim rezultatima.

Jan Kantor, Bohumín

***

Htjela bih podijeliti moja iskustva sa Sjetvenim priručnikom koji sam prvi put upotrijebila prošle godine u povrtlarstvu, tako da ne znam imam li dovoljno iskustva.

Bila sam zadovoljna, tako da sam Sjetveni priručnik naručila i za ovu godinu. U vrtu – koji je bio prve godine obrađen –zasadila sam većinu uobičajnih plodova ( rajčica, paprika, salata, krumpir, krastavci, gomoljne biljke i zeljanice ) i to strogo prema Sjetvenom priručniku.

Iako nismo imali idealnih uvjeta ( 520 m nadmorske visine, kamenito područje, neosigurano područje ), povrće ne samo da je lijepo uspjelo, nego je urod bio i preko naših očekivanja. Vrt gnojimo isključivo kompostom, prskamo samo koprivom i lukom.

Prema Sjetvenom priručniku još sam u ljetu presadila grmove dok su bili u punom cvatu. Sve grmlje je presadnju podnijelo bez ikakvih posljedica ( niti jedan cvijet nije uvenuo i već nakon dva dana nije se više moglo primijetiti da sam grmove presadila ) te je do jeseni lijepo cvalo.

Katefiina Svozilová

***

Rado Vam pišem nekoliko riječi o mojim iskustvima sa Sjetvenim priručnikom, s njim radim već niz godina, ali neredovito i bez sistema jer do sada nisam imala vremena za to.

Sijem sadnice, berem i obrezujem božićnu jelu prema Sjetvenom priručniku, u zadnje vrijeme čak i godišnji odmor odabirem prema njemu ( za sada uspješno ). Presudno za mene je bio prvi rad sa Sjetvenim priručnikom. Pripremali smo naš novi stan i nakon toga vrt.

Od svih biljaka napravila sam divlje sadnice, s tim imam iskustva od djetinjstva dok sam razmnožavala ruže. Znala sam da moram računati da mogu 50% otpisati, one se ne prime. Prvi rad sa Sjetvenim priručnikom za mene značio je šok, nisam se ni usudila svojim prijateljima reći postotak uspjelih sadnica jer mi ne bi vjerovali: 100% svih sadnica!

Do danas uspješno uzgajam sadnice i to crni ribizl, koje onda podijelim obitelji i prijateljima, jer se sve prime. Zbog toga ne mogu vise bez Sjetvenog priručnika. Držim ga se kod svih poslova u vrtu i to me čini sretnom.

Ludmila Slavíková

***

Sjetveni priručnik imam već od 2003. godine. Zadnje godine koristim ga redovito. Ne znam da li je navika, ali bez Sjetvenog priručnika ne sijem i ne berem više ništa.


1) Sjeme kupusa i kelja za uzgoj u stakleniku sijem isključivo na dane lista, ako to ne uspije, onda na dane ploda. Uvijek imam lijep i jak uzgoj. Kod sadnje na otvoreno radi boljeg primanja korijena držim se padajućih mjesečevih lukova. Sadnice se tada brzo prime i uvijek imam dobar urod.

2) Rajčicu sadim da dobro klije na dane ploda, presadim ih opet na dane ploda, na otvoreno ih sadim na dane ploda – padajući mjesečevi lukovi – dok mi to vrijeme dozvoljava. Ne da se hvalim, ali moja rajčica je tako krasna daleko do mraza. Naravno, to ovisi i o zalijevanju, vremenu itd…

3) Najveći utjecaj opažam kod berbe voća i povrća! Ako jabuke beremo prema Sjetvenom priručniku – na dane ploda, dižući mjesečevi lukovi – jabuke su sočne te ne trule ( ali imamo i dobar podrum ).

4) Čak i kod berbe stočne repe prema Sjetvenom priručniku – na dane korijena, eventualno dane ploda, ali u glavnom za vrijeme padajućih mjesečevih lukova nakon kiše, repa se dugo drži ( možda i zbog dobrog podruma, ali prije nam je repa više truljila ).

5) Mrkva, korijen peršina, luk – sjetva na dane korijena, berba na dane korijena. Povrće ne truli. Dok je luk obješen u svežanj, jako se dobro drži, a na proljeće ne klije tako jako.

6) Krastavce sijem na dane ploda – uvijek dobro urode.

7) Krumpir sadimo isključivo na dane korijena, a beremo ga isto na dane korijena ( ako nam to vrijeme dopusti ). Do kasno u proljeće je kao svježe izvađen.

8) Za lisnatu salatu koristim dane lista, cvijeće sijem na dane cvijeta – potvrđeno najbolje – lijepe glave, a cvijeće lijepo cvate.

Na kraju bih rekla – sijanje i berba prema Sjetvenom priručniku prema pravim danima: plod, korijen, list, cvijet.

Vlasta Dohnalová

***

Hvala na Vašim bogatim tekstovima. Nažalost, nemamo dovoljno prostora tako da nismo mogli sve dopise objaviti.