AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Rad Marie Thun i ISIS-medicina

Sunday, 22. December 2013

Maria Thun sa svojim životnim radom nije oblikovala važne temelje samo za poljoprivredu već i za razvoj antropozofske medicine.

Antropozofsku medicinu su prije 100 godina utemeljili Rudolf Steiner i liječnica Ita Wagman, njegova dugogodišnja suradnica na području medicine. Dok je Steiner svojim nadčulnim shvaćanjem saznavao misterijsko znanje iz davnih vremena te ga je sa svojim istraživanjima i razvijao, Ita Wegman je u svojoj klinici, koja je bila osnovana 1921. godine u Arlesheimu, razvijala i uspješno primjenjivala nove antropozofske lijekove. Njihova namjera je bila utemeljiti spiritualnu medicinu na materijalnoj i duhovnoj predstavi o čovjeku kao alternativu modernoj medicini koja se temelji isključivo na materijalnoj predstavi o čovjeku. Iz njihovog sudjelovanja, sve do Steinerove smrti 1925. godine, izoblikovala se medicina koja se temelji na duhovnim saznanjima. Antropozofska medicina doživjela je procvat u Švicarskoj u tridesetim godinama prošlog stoljeća te je bila s antropozofskim lijekovima uspješna kod liječenja mnogih bolesti. Kasnije, u promijenjenim životnim okolnostima, koje su pomakle težište bolesti od upalnih ka kroničnim degenerativnim bolestima s jakim porastom malignih oboljenja i razvojem novih, posebice bolesti imunog sustava počeli su se prije probitačni antropozofski lijekovi na mnoge bolesti slabije odazivati. Antropozofska medicina s vremenom postala je komplementarna medicina, znači, medicina koja s antropozofskim lijekovima nadopunjava liječenje moderne medicine. Međutim, jer antropozofska medicina hoće slijediti svoj prvobitni cilj, potrebno je duhovni sadržaj povezati s promijenjenim okolnostima našeg vremena. Zbog toga je potrebno nastaviti s istraživanjem razvoja antropozofskih lijekova. U taj okvir brojimo i poštivanje kozmičkih sila, slično kao što se toga, naročito za poljoprivredu prihvatila Maria Thun. Takva su i razmišljanja Isis-impulsa, kojeg je nositelj društvo za našem vremenu odgovarajuće zdravstvo u Hamburgu. Ono se prije svega usmjerava na terapeutske teme, ali nije ograničeno samo na njih jer u najširem smislu želi pridonositi osvjetljivanju i rješavanju egzistencijalnih pitanja sadašnjosti i tome kako sačuvati temelje života na Zemlji i doprinositi obnovi društva. Isis-impuls temelji se na poimanju da su duh i materija u principu jednako vrijedni te su si međusobno potrebni. To znači da su zakoni kozmosa prisutni u zemaljskom i sve što radimo na Zemlji ima svoje značenje za sile neba. Tu se srećemo s Mariom Thun, koja je njegu zemlje i njezinih bića povezivala s konstelacijama zvijezda. Proizvodnja Isisovih lijekova temelji se na uvjerenju da ljekovito djelovanje neke supstance možemo ojačati, ako u proces proizvodnje privučemo i kozmičke sile. Podaci o konstelacijama, potrebnim za proizvodnju dobrih lijekova su naravno puno opširniji od podataka Sjetvenog priručnika.

Uzmimo za primjer: Sile svjetla se posebno jasno izražavaju u cvijetu. Cvijet se odgovarajuće uskladi s danima cvijeta, znači s vremenom dok Mjesec putuje pred zviježđem sa svjetlosnim kvalitetama. Uz posredovanje Mjeseca sile svjetla žare iz kozmosa na Zemlju te jačaju zemaljske sile svjetla. Slična djelovanja uzrokuju i posebne konstelacije između planeta. U takve se dane elementarna bića svjetla osjećaju posebice dobro te rade na harmoničan način kod materijalnog i eteričnog stvaranja cvijeta.bjela Ruža

Cvijet, kojeg uberemo taj dan ima jake i ljekovite svjetlosne sile te je prikladan da ih unosi u čovjeka. To je jako važno jer dandanas baš nedostatak sila svjetla uzrokuje niz bolesti, probleme s unutarnjim organima, s kralježnicom, kožom,... U trenutku, kad kamen, biljku ili životinjski izmet uzmemo iz prirodne veze, dogodi se nešto poput otvaranja prozora za sile neba. U tom trenutku se svijet zvijezda utisne u tvari kao kozmički pečat. Za rođenje čovjeka to je od davnine poznato.

Kod prerade, nakon spremanja biljaka, i potenciranje se mora dogoditi uz pravu konstelaciju. Tko je naučen potenciranju, može utjecaj svake dnevne konstelacije i osjetiti. I lijepo je, ako čovjek to što čita u priručniku Marie Thun, i sam doživi. Kod potenciranja se i osjeti kako se od jednog stupnja potenciranja do druge ojača zajedničko djelovanje konstelacije s lijekom.

U zadnje vrijeme razvijamo novi lijek, čiji su sastojci cvjetni listovi bijele ruže i vodeno staklo ( poveznica silicijeve kiseline ). Lijek potenciramo naizmjence kod tri zvjezdane slike svjetla: Vodenjak, Blizanci i Vaga. Svaki dan uradimo jednu potenciju. Svaka zvjezdana konstelacija ima malo drukčiju kvalitetu. Ova tri različita tringiranja svjetlosnog etera jednakomjerno ugradimo u lijek. Ovog principa držimo se i kod izrade vodenog stakla i kod sakupljanja bijelih ruža.

Meditativno promatranje tako dobivenog lijeka vodeno staklo / bijela ruža pokazuje da unosi sile svjetla u cjelokupni živčani sustav, da osvježi mozak, osvježi i ojača memoriju te sposobnost koncentracije, da obnavlja vegetativni živčani sustav. Čovjek tako može ojačati svoju energiju i bolje se ograničiti od stresa i nervoze. Često smo iznenađeni koliko jako se kozmičke sile utisnu u recepturu i kako pozitivno djeluju u praksi. U prvom redu vidimo da dublje dodiruju duhovne i tjelesne probleme, nego bi bilo to moguće bez kozmičke komponente.

Odgovarajuće možemo izraditi druge lijekove. Ako bismo htjeli postići djelovanje na limfocite, na tjelesne tekućine, potencirali bismo u vrijeme dok Mjesec posreduje vodenu kvalitetu, znači na dane lista. Toplinu koju trebamo za liječenje poteškoća sa srcem i kod reumatskih procesa dobivamo u lijek potenciranjem na dane ploda. Odnos prema zemlji koju trebamo za zdravu i čvrstu jasnost dobivamo u recepturi s potenciranjem u dane korijena. Da Mjesec kod toga igra ključnu ulogu nije ništa čudno. Prema vanjštini je nakon Sunca za nas najveće vidljivo nebesko tijelo koje na Zemlju pušta najviše učinaka. Vidljivi su u plimi i oseci pa i kod ženske mjesečnice. Već u davna vremena postojala su mjesta za školovanje koja su se posvetila misterijama Mjeseca. Steiner govori o tome da je u Efezu u maloj Aziji bio prijekršćanski misterijski grad u kojem su kao božicu Mjeseca častili Artemis. Ovi Mjesečevi misteriji bili su bitan temelj tadašnje kulture. Poštivali su ih kod stambene izgradnje, prema njima su određivali vrijeme sjetve i praznika. Učili su kraljeve, kako voditi narod, obavljali su liječenja,...

Poznati su i misteriji Sunca, povezani s Kristom i njegovom prvobitnim boravištem na Suncu, što je dalo središnje značenje razvoju Zemlje. Steiner stavlja svoj rad i svoj put duhovnog znanja u vezu s Kristom. Misteriji Sunca nisu suprotni misteriju Mjeseca. Putovi se međusobno trebaju, slično kao što dan treba noć. Mudrost Mjeseca priprema put mudrosti Sunca te čini njegovo djelovanje na Zemlji plodnim. Iz polarnosti obadvoje rađa se vrtlog stvaralačkih mogućnosti i svjetla.

Htjela bih još jednom izraziti posebno priznanje životnom radu Marie Thun. Daleko preko toga što se odnosi na vrtlarstvo i poljoprivredu, Maria Thun je otvorila nova vrata životu. Svojom intuitivnom snagom istražila je i dovela u praktičnu upotrebu povezivanje Zemlje s ljekovitim i regenerativnim silama kozmosa. Rad Marie Thun je bitan doprinos za to da postaje mudrost vezana na misterije Mjeseca, dostupna na moderan način.

Astrid Engelbrecht, dr. med. 

Porculanski stroj s preparatimaPorculanski stroj s preparatima