AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Preparat od kamilice (503)

Monday, 8. April 2013

Biodinamički preparati su poklon četiri kraljevstva prirode. U preparatu od kamilice imamo ljekovito bilje prave kamilice kao poklon biljnog kraljevstva, tanko crijevo goveda je poklon životinjskog kraljevstva, poklon mineralnog kraljevstva – mogli bismo reći dar naše Zemlje – su energije života koje preparat primi u vrijeme od Miholja do Uskrsa dok je zakopan u zemlji te njima izložen. Četvrto je dar čovjeka, dobrog gospodara, koji preparat dobro izradi i upotrebljava.

KamilicaIzrada: Potrebne su nam cvjetne glavice prave kamilice (Chamomilla recutita) i goveđe tanko crijevo. Cvjetove kamilice beremo ujutro po sunčanom vremenu u danima cvijeta. Cvjetovi trebaju biti mladi. Ako su se u njih naselili crvići ili je cvijet već prešao u sjeme, kamilica nije upotrebljiva. Cvjetove posušimo u hladu i pohranimo ih do blagdana sv. Mihovila; možemo upotrijebiti i uvele svježe nabrane cvjetove, ako je kamilica još u cvatu. Pri izradi preparata, suhe cvjetove blago navlažimo čajem kamilice i njima napunimo dijelove goveđeg tankog crijeva. Crijevo ne okrećemo, ne solimo i ne peremo, samo istisnemo sadržaj. Ako kravu koljemo prije, crijevo do upotrebe možemo napuhati i osušiti. Prilikom punjenja, crijevo na jednom kraju zavežemo, kroz drugi kraj umetnemo veći lijevak i na njega naberemo crijevo. Vlažne kamilice punimo u crijevo pomoću okruglog štapa koji je debeo kao otvor na lijevku. Napunjeno crijevo zavežemo još i na drugom kraju i ‘’kobasice’’ na nekoliko dana objesimo da se koža osuši i pripije uz sadržaj.

Preparat zakopavamo u jesen oko blagdana sv. Mihovila u oživljenu zemlju, recimo u rupu duboku 40-60 cm. Eventualno ćemo u tlo zabiti deblji štap za označavanje mjesta i oko njega naviti ‘’kobasice’’ s kamilicom. Po dr. Steineru za jamu je posebno pogodno mjesto ono, na koje, koliko je god moguće dugo sija sunce, a na koje se istovremeno zimi najdulje zadržava snijeg. Oko crijeva posložimo nekoliko grana bazge, jamu zaštitimo mrežom, paletom ili kamenjem.

Preparat iskopamo u proljeće. Prilikom iskopavanja moramo posebno biti pažljivi da se crijevo ne bi raspalo. Ako treba, operemo ga pažljivo vodom, otvorimo, prepariranu kamilicu brzo osušimo i pohranimo u treset.

Uporaba: Dodajemo ga složenoj kompostnoj hrpi ili gnojnici, potreban nam je za izradu preparata od kravlje balege po Marii Thun, odnosno brezine jame. Omjer od 1 g bi trebao biti dovoljan za 3m3 kompostne hrpe.  S preparatom od kamilice pripremamo kupke za sjeme mahunarki, rotkvice, rotkve, uljane repice, gorčice, tulipana, krstašica.

Preparat kamilice u kompostnim preparatima je predstavnik toplinskih energija podsunčanog Merkura te jača u biljkama snage reprodukcije koje su biljci jako potrebne za oblikovanje dobro klijavog sjemena. U zemlji sređuje procese kalcija, plodnoj zemlji donosi sile zdravlja, a gnoju stabilnost dušika.