google+ logo
facebook logo
twitter logo
AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Pretraži stranicu

Preparat od kamilice (503)

Monday, 8. April 2013

Biodinamički preparati su poklon četiri kraljevstva prirode. U preparatu od kamilice imamo ljekovito bilje prave kamilice kao poklon biljnog kraljevstva, tanko crijevo goveda je poklon životinjskog kraljevstva, poklon mineralnog kraljevstva – mogli bismo reći dar naše Zemlje – su energije života koje preparat primi u vrijeme od Miholja do Uskrsa dok je zakopan u zemlji te njima izložen. Četvrto je dar čovjeka, dobrog gospodara, koji preparat dobro izradi i upotrebljava.

KamilicaIzrada: Potrebne su nam cvjetne glavice prave kamilice (Chamomilla recutita) i goveđe tanko crijevo. Cvjetove kamilice beremo ujutro po sunčanom vremenu u danima cvijeta. Cvjetovi trebaju biti mladi. Ako su se u njih naselili crvići ili je cvijet već prešao u sjeme, kamilica nije upotrebljiva. Cvjetove posušimo u hladu i pohranimo ih do blagdana sv. Mihovila; možemo upotrijebiti i uvele svježe nabrane cvjetove, ako je kamilica još u cvatu. Pri izradi preparata, suhe cvjetove blago navlažimo čajem kamilice i njima napunimo dijelove goveđeg tankog crijeva. Crijevo ne okrećemo, ne solimo i ne peremo, samo istisnemo sadržaj. Ako kravu koljemo prije, crijevo do upotrebe možemo napuhati i osušiti. Prilikom punjenja, crijevo na jednom kraju zavežemo, kroz drugi kraj umetnemo veći lijevak i na njega naberemo crijevo. Vlažne kamilice punimo u crijevo pomoću okruglog štapa koji je debeo kao otvor na lijevku. Napunjeno crijevo zavežemo još i na drugom kraju i ‘’kobasice’’ na nekoliko dana objesimo da se koža osuši i pripije uz sadržaj.

Preparat zakopavamo u jesen oko blagdana sv. Mihovila u oživljenu zemlju, recimo u rupu duboku 40-60 cm. Eventualno ćemo u tlo zabiti deblji štap za označavanje mjesta i oko njega naviti ‘’kobasice’’ s kamilicom. Po dr. Steineru za jamu je posebno pogodno mjesto ono, na koje, koliko je god moguće dugo sija sunce, a na koje se istovremeno zimi najdulje zadržava snijeg. Oko crijeva posložimo nekoliko grana bazge, jamu zaštitimo mrežom, paletom ili kamenjem.

Preparat iskopamo u proljeće. Prilikom iskopavanja moramo posebno biti pažljivi da se crijevo ne bi raspalo. Ako treba, operemo ga pažljivo vodom, otvorimo, prepariranu kamilicu brzo osušimo i pohranimo u treset.

Uporaba: Dodajemo ga složenoj kompostnoj hrpi ili gnojnici, potreban nam je za izradu preparata od kravlje balege po Marii Thun, odnosno brezine jame. Omjer od 1 g bi trebao biti dovoljan za 3m3 kompostne hrpe.  S preparatom od kamilice pripremamo kupke za sjeme mahunarki, rotkvice, rotkve, uljane repice, gorčice, tulipana, krstašica.

Preparat kamilice u kompostnim preparatima je predstavnik toplinskih energija podsunčanog Merkura te jača u biljkama snage reprodukcije koje su biljci jako potrebne za oblikovanje dobro klijavog sjemena. U zemlji sređuje procese kalcija, plodnoj zemlji donosi sile zdravlja, a gnoju stabilnost dušika.