AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Uzimajmo zdravlje u svoje ruke pomoću biodinamike!

Wednesday, 1. January 2014

“Hrana nije najviša stvar u životu, ali je ono na čemu se najviša stvar u životu može razviti ili propasti.”
                                                                                                                                                                (Bircher-Benner)

Nema revije koja ne bi davala zdravoj prehrani posebno mjesto. Nažalost uz primamljive slike i recepte u stvari nemaju i savjete koji bi mogli pomoći kod odabira prehrane, koja si zaslužuje naziv zdrava hrana. Stručnja- ci prehrane se u svojim raspravama usredotoče samo na tvari i skoro pa dosljedno ignoriraju problematiku ostataka otrova iz proizvodnje i aditiva iz prerade. O onome što hrana mora dati i što od nje u stvari trebamo, energijama vitalnosti i reprodukcije nitko ne govori. Njih se ne može mjeriti, predstavu o tome što to je, naša nauka nema.

A što o zdravoj hrani govore biodinamičari?
U našim očima zdrava hrana je ona koja sadržava zrele substance visoke kvalitete u kojima nema ostataka otrova iz proizvodnje ili prerade, koje su u obilju nosioci vitalnih energija. Naš je stav da su tvari namirnica jedno, a energije zdravlja mogu biti vezane na njih ili ne, i to nam kaže naše tijelo. Naše ishodište je da zdrava hrana može biti i samo supstanca biljke ili namirnice koja je prožeta energijama zdravlja i reprodukcije. Ako biljke ili životinje obolijevaju, očito nemaju zdravlja: zbog toga one ne mogu biti zdrava hrana, bez obzira na to kojoj skupinu namirnica pripadaju.

Biodinamičari proizvodimo zdravu hranu. Kako to dostižemo?
Tako, da brinemo o zdravlju biljaka te dodavanjem biodinamičkih preparata dodatno jačamo zdravlje zemlje i biljke. Uporaba mineralnih gnojiva i otrova u našim očima je sramotna i potpuno nepotrebna. Naša metoda tako očuva ekološku ravnotežu, plodnost zemlje, zdravlje biljaka, životinja i čovjeka. S njom očuvamo potencijale života što je za sve nas najsvetija dužnost. Dostižemo i to da nam hrana daje ono što trebamo: zdravlje, snagu, veselje i hrabrost.

Potrošač, ovisan o trgovini, ne zna kako i s kojim otrovima je proizvedena njegova hrana. Hrana bez ekološke marke postala je najpouzdaniji izvor bolesti. Kao prehranu prodaju to, što poljoprivrednik radi loše klijavosti ne može više sijati; prodaju ono što je slabašno da nije ni u stanju oblikovati sjeme, prodaju ono što su trebali tko zna koliko puta liječiti te je nakon upotrebe otrova opterećeno još s njima, a da o tragediji aditiva, od kojih ni jedan ne koristi čovjeku, naši stručnjaci prehrane sve odredom dozvoljavaju, šutimo.

Rudolf Steiner je pojava kojoj smo svjedoci, najavio je: “Moderna poljoprivreda vodi sve živo na put degenera- cije te je u mogučnosti privesti do potpunog odumiranja živog”, te je već i 1924. godine rekao: “Ako hoćemo, da se život na Zemlji i u fizičkom smislu uopće može nastaviti, ustvari nemamo nikakvog drugog izbora nego biodinamiku.” ( Poljoprivredni tečaj ). Loša šala je, ako to ne uzimamo za ozbiljno.

Napravimo kraj uništavanju i trovanju. Uzmimo brigu za zdravlje pomoću biodinamike u svoje ruke. Imamo pre- krasnu zemlju, poštujmo i čuvajmo ju! Prihvatimo njezinu ponuđenu ruku te na njoj, koja je naša, proizvodimo sami svoju zdravu hranu. Zdravlje za sve.


Izdavači