AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Sada znam da su zvijezde s nama

Saturday, 13. December 2014

S biodinamikom sam se srela prije niz godina u udruzi Ajda Vrzdenec u samim počecima slovenske biodinamike kod gospođe Mete Vrhunc. Sada djelujem i dobivam znanje u udruzi Ajda Posavje – Žigrski vrh, gdje su potrebama udruge svoje imanje ponudili Majda Hriberšek i Janez Košar. Udruga broji više od sto članova a dolazi nam ih sve više i više, ljudi željni poduke, ne samo vrtlari nego i poljoprivrednici. 


Već kao dijete osjetila sam uvijek nekakvu ljubav prema zvijezdama, planetima i svemiru. Puno sam se družila sa svojim djedom, koji je, i ako nije bio pismen, dobro poznavao nebo i zviježđa. Plejade (slovensko Gostosevci) npr. je nazivao Gostožirčke – od kud to znanje? Susjed, grof, obrazovan čovjek često ga je znao pitati o vremenu i kaj bi bilo dobro raditi na polju idući dan. Nakon toliko godina biodinamika mi je ponudila odgovore na pitanja koja su me uznemiravala već od djetinjstva: svi smo povezani, svi smo dio jedne velike cjeline i čak najmanji dio je bitan. Tako kako je rekao veliki Tesla, da ne otrgneš najmanji cvijet ne bi li zadrhtala najdalja zvijezda. Prepoznala sam zašto su biodinamički preparati bitni, oni nagovaraju sve dobre snage u svemiru da se blago zasipaju po našoj Zemlji te da omogućavaju biljkama da razviju zdrave, otporne plodove koji su kasnije zdrava, vitalna prehrana životinjama i ljudima. Biodinamika znači nije samo oživljavanje zemlje nego je i oživljavanje čovjeka, kako bi mogao slijediti razvoj koji ga još čeka.

Ove godine je prošlo 90 godina otkad se održao "Poljoprivredni tečaj". Kažu da je na nebu skoro jednaka zvjezdana slika kao tada. Što nam to znači? Da li nam duhovni svijet šalje nove poruke, hoćemo li zakoračiti korak naprijed, hoćemo li moći to? Možda će u budućnosti biti dovoljna sama misao čistog srca da dozovemo one dobre snage svemira, jer ako imaš čisto srce te si povezan sa svime, sve je moguće – imaš zdravlje, imaš sreće, imaš rodno polje i mir u duši. S našim priručnikom sve to provjeravamo. Zvijezde su s nama, veselimo se.

Prijatelji, sve će biti dobro!                

Zahrastnik Mihaela

Profesorica i pjesnik, Demeter poljoprivrednik već 1998. godine