AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Priručnik s plavom trakom

Saturday, 13. September 2014

U Goriškoj pokrajini, pokrajini oko Nove gorice smo se biodinamičari organizirali 1998. godine kao radna skupina Ajde Vrzdenec pod pokroviteljstvom Mete Vrhunc. Našu je radnu skupinu vodila Franka Ozbič, slušateljica nezaboravnih ljetnih seminara Marie Thun na festivalu Idriart Bled. Imali smo neizmjernu sreću da nas je već u listopadu 1999. godine posjetila Maria Thun sa sinom Matthiasom. U Sloveniji joj je bila gostitelj Meta Vrhunc i tako smo s njezinom pomoći jedno od njezinih predavanja organizirali u Kanalu. Još danas vjerujemo da je bas ovaj cjelodnevni seminar Marie Thun s asistencijom sina Matthiasa pripomogao tome da se članstvo u radnoj skupini tako povećalo te se njegovo djelovanje tako ojačalo da smo već u 2001. godini osnovali vlastitu udrugu, Ajdu Goriška, koja i dalje uspješno obavlja svoje poslanstvo. 

Rad po biološko-dinamičkoj metodi si bez Sjetvenog priručnika ne možemo zamisliti. U našoj udruzi žuta je knjižica postala neophodna suputnica svakog člana već odmah na početku kod upisa u udrugu. Uz to je i smjerokaz za izbor stručne literature o biodinamici koju nam Založba Ajda s nekoliko prijevoda temeljnih radova biodinamike i antropozofije na slovenskom jeziku nudi. Biodinamičari radimo prema uputama i podacima koje nam svake godine donosi Sjetveni priručnik; prema njemu planiramo, organiziramo i obavljamo sve poslove u udruzi – npr. sakupljanje začinskog bilja, pripremu i skupljanje ostalih sirovina za preparate (gnoj, kremen - kamena strijela, glina), pridobivanje i pripravu životinjskih i biljnih omotnica, izradu kompostnih preparata, pripremu kompostne hrpe, izradu homeopatskih škropiva protiv štetočina, izradu pravog plodoreda. Ali Sjetveni priručnik nije samo kalendar pogodnih dana sjetve, presadnje, njege i spremanja biljaka i rada s pčelama već je puno više. Dragocjenog znanja u tom priručniku je mnogo, treba ga samo pretražiti i svjesno pročitati. Iskustvo pokazuje da je priručnik odličan posrednik između građana i organiziranih biodinamičara jer se je u današnjoj poplavi sistema za uzgoj biljaka zbilja teško snaći a priručnik u njima budi radoznalost i neku vrstu povjerenja te se onda okrenu nama, a naša je misija da njima, na što uvjerljiviji način objasnimo autentičnost našeg priručnika. 


Kao Goriški biodinamičari smo u 16.godišnjem radu postigli nekoliko rezultata koji nam se čine bitnim. Postigli smo da je nekoliko velikih vinogradara i voćara počelo s biodinamičkom proizvodnjom i preradom a imamo i proizvođače povrća i usjeva. To znači da se s najzdravijim i najukusnijim plodovima i proizvodima ovog vremena ne opskrbljuju isključivo pojedinačne obitelji, već da nekoliko proizvođača opskrbljuje i druge. Neki od naših članova su i u ekološkoj i u Demeter kontroli. Gnojivo za naše preparate dobivamo iz Demeter imanja a začinsko bilje za preparate sakupljamo u skupinama na izabranim lokacijama na obroncima brda i planina gdje je priroda prilično netaknuta pazeći na to da ova mjesta nikada ne opljačkamo. Sve preparate izrađujemo zajedno te ih hranimo u glavnoj banci preparata. I sve preparate za prskanje miješamo u tako imenovanim centrima za više skupina naših članova. Tako nam je osigurana kvaliteta sirovina i kvaliteta krajnjeg proizvoda a bitan je i sociološki pogled – druženje s članovima, izmjena mišljenja i potvrđivanje zajedničkih ciljeva. Bitno je širiti i informaciju o biološko-dinamičkoj metodi proizvodnje u medijima. Prije tri godine zaključili smo projekt didaktičkog vrta na kojem je bio obavljen 4-godišnji plodored usjeva biljaka, nekoliko naših novih članova se učilo na njemu a dostupan je bio i vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Biodinamikom informiramo i građane na raznim predavanjima i događanjima u kontekstu cjeloživotnog učenja po programima općina ili izložbama u okviru europskih projekata. Među programe tih predstavljanja uvijek uvrstimo i pravu upotrebu Sjetvenog priručnika. Naša webstranica obnavlja se mjesečno te je namijenjena uputama s dnevnim zadacima koje predlažemo uz poštivanje Sjetvenog priručnika. Poštivanje Sjetvenog priručnika reflektiraju i programi rada i obrazovanja koje jednom godišnje izdajemo u našem biltenu Ajdine novosti. 


Breda Medvešček, 

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Gorišk