AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Pčele i zima 2013/2014

Thursday, 1. January 2015

Zima 2013/2014 kod nas je bila tako topla da se je jesen 2013 jednostavno prelila u proljeće 2014. Proljeće je počelo rano a temperature su jako brzo bile visoke. Ustvari se takvog proljeća od ranije ne sjećam. Pčelinje obitelji brzo su rasle, brzo smo im dodavali prostore za med, proljetnog meda je bilo puno i bio je jako ukusan. Mnogi pčelari, koji nisu računali na rani cvjetni med, med međutim nisu mogli točiti jer se stvrdnuo u saćima. Pozitivan proljetni razvoj pčela se, nakon što su ocvale šumske kupine znatno smanjio. Pčele su donosile samo malo šumskog meda.

U toku ljeta pokazalo se da se u nekim košnicama varoa neobično jako umnožila. Budući da je zima bila jako blaga u puno pčelinjih obitelji, selektiranih na veliki volumen, matica cijelu zimu nije prestala s izlijeganjem jajašaca pa se varoa mogla izvrsno razvijati. U područjima, gdje su zime duge, gdje ima mraza i snijega matice u zimi ne izliježu jajašca te time sprečavaju i razvoj varoe.  U mnogim područjima u zimi 2013/2014 te pauze nije bilo. Pčelinje obitelji su se u proljeće jako brzo razvijale tako da napadaj varoe nije bilo moguće odmah vidjeti. U lipnju i srpnju varoa je bila snažno prisutna, vidljiva za ljudsko oko, koje grinju inače jedva uočava. 

Nekada se mislilo da se grinja razmnožava na ličinkama truta. Tome nije posve tako. Istina je da se na njima najradije umnožava, ali napada i ličinke pčela radilica kao i ćelije matica. Napad se jasno pokazuje u oštećenju pčela. Grinje koje se hrane pčelinjom krvlju ubodu pčelu u predjelu prsa te time ometaju razvoj pčele. Pčele se izlegu osakaćene. Varoa živi od krvi pčele, ide do ličinke pčele malo prije nego što pčele ćeliju pokrivaju. Za vrijeme kada su ćelije zatvorene, grinja zalegne svoja jajašca na ličinku. Tamo se grinja brzo razvija. Kada odrasle pčele napuštaju ćeliju i grinje varoe već su spolno dozrijele.

Ako vanjske temperature nisu razlog za pauzu kod izlijeganja jajašca, i pčela i varoa se razmnožavaju u zimsko vrijeme.

Radi osakaćenosti pčelinja se obitelj ne može dobro razvijati.

Varoa kakvu imamo dolazi iz Indije gdje skoro pa da simbiotički živi s pčelama. U Njemačkoj je prisutna skoro već 30 godina. Uspješna borba protiv varoe dugo je bila nemoguća jer nismo poznavali njen način života te nismo ni znali gdje se sve raširila. Sredstvo za prskanje ne dopire do varoe u pokrivenoj ćeliji.

Dr. Rudolf Steiner je u svoje vrijeme preporučio kako se možemo u poljoprivredi braniti od štetnika. Opisao je kako da kod prave konstelacije palimo kožu ili perje štetnika te pepeo istresamo tamo gdje želimo ograničiti pojavu štetnika. Tako štetnik ne iskorijenimo ali ga ima znatno manje.

Za Mariu Thun su ti naputci bili dovoljni razlog za bezbroj pokusa s pepelom od raznog perja i kože kao i sa sjemenom korova. Nakon nekoliko godina pronašla je prave konstelacije i za štetnike. Nadali smo se da ćemo naći i pravi način za regulaciju varoe.

Grinja varoe je ustvari pauk ali ima tvrdi hitinski oklop. Svoju osjetljivost pokazala je kod konstelacije Mjesec i Sunce pred zviježđem Bika, kod pauka je to drugačije.

Ako palimo varou dobivamo jako malo pepela zbog toga smo odlučili da izradimo osmu homeopatsku decimalnu potenciju od pepela razrjeđivanjem vodom. Uporaba D8 potencije na bazi razrjeđivanja vodom pokazala se optimalnom kod trostruke uporabe kod ograničavanja štetnika s crvenom krvlju i kod korova. Kod grinji varoe trostruka uporaba sredstva za prskanje na D8 potenciji nije donijela znatni učinak. Odlučili smo se da osmu homeopatsku decimalnu potenciju protresemo u obliku pepela između saća i to u proljeće i jesen, kod svakog pregleda pčelinjih obitelji.

 

Izradu sredstva za prskanje u D8 potenciji kod razrjeđivanja s vodom već smo opisali. Ovaj put ćemo opisati kako izraditi sredstvo u D8 potenciji razrjeđivanjem drvnim pepelom.

Za upepeljivanje potrebna nam je žlica varoe i potpuno suho drvo. Varou sakupljamo na mrežama za varou koje do kraja lipnja stavimo pod saće. Sakupljenu varou stavljamo u staklenku. Grinje varoe ovalnog su oblika i crveno-smeđe boje. Zanimljivo je da ovakve ostaju nekoliko mjeseci bez da se razgrade. Ako u lipnju ili srpnju na mrežicu za varou padne deset grinja na dan onda je zaraženost varoom jako velika. Termin za paljenje varoe je, kao što smo rekli kada je Sunce pred zviježđem Bika, znači u svibnju. Za paljenje moramo imati spremne varoe. Između grinja neka ne budu mrtve pčele ili dijelovi pčela da liječenje ne bih štetilo i pčelama. Što se tiče drva bitno je da dobijemo dobar žar, drvo smreke ili bukve je odlično. Plin, nafta ili električno paljenje ne dolazi u obzir. Za paljenje nam treba prava peć. Po mogućnosti zatvorena sa svih strana. Najbolji su šporeti na drva ili staromodne sobne pećnice. Mislim da je mjesto za paljenje cca. veličine 20x25 cm idealno jer u suprotnom previše drva u omjeru s varoom neće biti dobro. Dobro je ako možemo zatvoriti dovod zraka.

Za upepeljivanje pravi je dan kada su Mjesec i Sunce pred zviježđem Bika. U rijetkom slučaju ako je u to vrijeme i Sunčana pomrčina, obavimo paljenje prije najveće pomrčine Sunca. Tada je negativni učinak na varou veći. Ako paljenje i dinamiziranje obavimo blizu pčelinjaka učinak će biti bolji.

U pećnici napravimo dobar žar, grinje zamotane u papir položimo na žar te zatvorimo pećnicu. Grinje će izgorjeti. Pustimo da se sve upepeli. Kada se ohladi, prosijemo pepeo kroz sito te u porculanskoj zdjeli ili mužaru neprestano miješamo sat vremena. Posude od plastike ili kovine za taj postupak nisu prikladne.

Dok miješamo pepeo postat će sve finiji, i dobit ćete osjećaj, da ga ima sve manje, postat će »ljepljiv« te se hvatati na stijenke posude. Uvijek iznova ga skidamo sa stijenki posude te miješamo dalje. Nakon jednog sata miješanja možemo nastaviti s izradom potencije D8.

Za borbu protiv varoe mogli bismo tako dinamizirani pepeo već upotrijebiti tako da ga soljenkom potresamo između saća. Pepeo možemo razrjeđivati i potencirati, čime bismo povećali učinak. Možemo razrjeđivati vodom ili čistim pepelom od drva.

Kakav je postupak potenciranja s pepelom od drva:

U porculansku ili staklenu posudu stavimo devet žlica pepela od drva i tome dodamo jednu žlicu dinamiziranog pepela paljene varoe. To miješamo tri minute, prije početka glasno izgovorimo »to će biti D1«, a kada završimo »to je D1«. To što izgovorimo i čujemo bolje zapamtimo. Ne smije se dogoditi da usred dinamiziranja ne znamo više da li smo sada napravili D5 ili D6.

D1 predstavlja masu deset početnih jedinica, toj masi dodamo devet puta toliko znači 90 jedinica pepela od drva te neprestano miješamo tri minute. Ponovimo »to će biti D2« odnosno » to je D2«. D2 predstavlja masu 100 početnih jedinica. Tome moramo dodati devet puta toliko čistog pepela od drveća i ponovo neprestano miješamo tri minute i prije toga glasno ponovimo »to će biti D3« a nakon toga »to je D3«. Pitanje veličine posude, koju imamo je, da li možemo nastaviti potenciranje u istoj posudi. Ako nastavimo razrjeđivanjem u drugoj posudi ćemo D3 ostaviti u staklenki te na staklenku napisati D3 varoa i datum, tako je pepeo godinama uporaban za potenciranje na veću potenciju kod konstelacije Mjesec pred zviježđem Bika. Jedan dio možemo odvojiti te u drugoj posudi nastaviti s potenciranjem do D8. Gotovo sredstvo D8 ćemo staviti u soljenku te time posipati između saća kod svakog pregledavanja pčela.

Pepelom u D8 potenciji nećemo iskorijeniti varou. To nam u stvari nije ni dozvoljeno. Ono što ćemo postići posipavanjem takvog pepela je to da će atmosfera u košnici za grinje biti negostoljubiva te će razmnožavanje opasti.

Kod jakog napada varoe u lipnju ili srpnju ćemo sigurno za zaštitu upotrijebiti i koje drugo prihvatljivo sredstvo koje pčelama neće štetiti, primjerice mravlju, mliječnu ili oksalnu kiselinu.