AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Razlog i rješenje teškoća smo sami

Thursday, 1. January 2015

Da li se stvarno sve ruši? Ne samo tamo, negdje u daljini, već i kod nas, u prirodi i u ljudima? Što se događa? Da li smo stvarno osuđeni na to da moramo prihvatiti svakakve nametnute, uništavajuće i nepromjenjive činjenice? Da li nam prava koja pripadaju čovjeku kao gospodaru planeta u potpunosti osporavaju?

Govore da živimo u slobodnom društvu. Dok je Europa tražila dozvolu sijanja genetsko modificiranih biljaka uvijek smo iz nova slušali kako potrošač u slobodnoj zemlji mora imati mogućnost birati između genetsko modificirane i genetsko čiste hrane, da poljoprivrednik mora imati mogućnost sijanja genetsko modificiranih ili genetsko čistih biljaka, a slobodu odlučivanja su nam nametnuli i u drugim stvarima, svugdje pomalo. Suočavamo se s novom, našoj kulturi do sada stranom situacijom kojoj još nismo dorasli.

Na stranu posljedice slobode na području prostitucije, pornografije, kockanja... Strašno, ali još bolnije za nas i našu djecu su posljedice mogućnosti slobodnog odlučivanja na području prehrane.

Država ima nekoliko stotina zaposlenih u institucijama za sigurnost hrane, a u trgovinama jedva nešto hrane koja nije štetna za zdravlje. Kako je to moguće?

Kakvih li izgovora! Čini se da je Europi koja donosi propise važno prvenstveno da potrošač ima mogućnost trovati sebe i svoju djecu kupnjom salama, hrenovki, kocki od juha s glutaminatom, ozloglašenim E 620 do E 625, laganim jogurtima i pićima s aspartamom, za koje naravno znamo da su krivi za hiperaktivnost, dijabetes, strah, depresije, Alzheimera, Parkinsonovu bolest, bolesti metabolizma i pretilost. Spomenuli smo samo dva od njih bezbroj. Potrošač, naravno ima i mogućnost da to ne kupuje, da sam potraži informacije o zdravoj i zdravlju štetnoj hrani, da slobodno sa znanjem koje mora sam usvojiti odvoji vrijeme za čitanje deklaracija, te tako izborom hrane u trgovini donese odluku za zdravlje ili bolest.

Time naravno svjesno donosi odluku za to koje procese će financirati svojim novcima koje ostavlja u trgovini. Hoće li financirati daljnje uništavanje Zemlje, biljaka, životinja i čovjeka te teretiti svoju dušu još i s time, ili će dati podršku ekološkoj proizvodnji koja se bori za očuvanje onih temelja zdravlja zemlje, biljki, životinja i nas, koji su nam još ostali.

Slobodni smo i kod kupovine drugih stvari. Novcem kojeg ostavljamo u trgovini možemo financirati radna mjesta u Kini, ili financirati mogućnost zapošljavanja naših mladih kod nas.

Ali, da li smo svjesni posljedica naših odluka? Situacija govori da ne. U biti čudno, jer mogućnost slobodne odluke i sposobnost prepoznavanja dobra i zla nam je dana već odavno. Ali rado smo se odlučivali za lakši put, ostavljali zlu sve više i više mjesta. U naše se vrijeme karte ponovno dijele i lakšeg puta očito bez kazne više nema. Čekati prekriženih ruku i pouzdati se u druge više nije dovoljno. Vrijeme je da iskoristimo svoje talente, upotrijebimo ih vrijedno i nesebično. Vrijeme traži da zasučemo rukave i sami stvorimo red kojega trebamo oko nas i u svojoj unutrašnjosti. Ne smijemo više raditi baš ništa, bez da smo svjesni kakve to posljedice nosi nama i svijetu.  

Upoznati Steinerovu antropozofiju s putokazima na koje se možemo osloniti, prava je milost. Poziv da sa zahvalnošću i odgovornošću surađujemo u stvaranju budućnosti koju trebamo, mi biodinamičari s našim biodinamičkim lijekovima za prirodu i nas same, s mirom u srcu prihvaćamo. Pridružite nam se!


Izdavači