AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Suzbijanje zlatica

Thursday, 1. January 2015

Zlatica se pojavljuje diljem Europe, ponekad u većoj, ponekad u manjoj mjeri. Na koji prirodni način se obraniti od nje?

Naši pokusi pokazuju, da je najbolji način suzbijanja izradom sredstava iz samih zlatica i to postupkom paljenja i posipanjem takozvane prasupstance ili prskanje škropivom D8, odnosno suzbijanje zlatica gnojnicom od zlatica.

Pogledajmo postupak: Odrasle zlatice i larve sakupljamo u staklenku s poklopcem do dana prave konstelacije za paljenje, koju navodimo u Sjetvenom priručniku. Na dan, pogodan za suzbijanje pripremimo u peći ili roštilju puno žara od drva te zlatice, koje smo skupili stavimo na žar, pokrijemo ih i čekamo dok se ne pretvore u pepeo sive boje. Kada se ohlade ćemo pepeo prosijati te staviti u mužar, u kojem ćemo pepeo neprestano miješati sat vremena. Taj postupak zove se dinamiziranje a rezultat nazivamo prasupstancom.

Potencije dobivamo tako da u staklenku stavimo jedan dio dinamiziranog pepela te tome dodamo devet puta toliko vode, snažno, ritmično tresemo tri minute, tako dobivamo D1. Za svaku iduću potenciju uzmemo jedan dio zadnje izrađene potencije te joj dodamo devet puta toliko vode te snažno i ritmički tresemo tri minute. Za svaki slučaj svaki puta napišemo na staklenku koju smo potenciju u njoj izradili. To nastavljamo dok ne dobijemo potenciju D8, koja nam je potrebna za suzbijanje zlatica. 


Suzbijanje zlaticaGnojnicu pripremamo tako da zlatice koje smo skupljali nekoliko dana stavimo u posudu s vodom te pričekamo da se sasvim raspadnu, taj postupak prilično dugo traje.

Uporaba:

Prasupstancu možemo posipati po napadnutim površinama i to u jako malim količinama, kao sol.

Škropivom D8 ćemo prskati napadnute biljke tri puta na tjedan i to tako, da biljke budu lijepo mokre.


Da bi učinak s gnojnicom od zlatica bio najbolji, gnojnicom poprskamo površine na kojima planiramo zasaditi krumpir već u proljeće i to tri puta, još bolje, ako površine poprskamo već u jesen. Pojavu zlatica ćemo tako sigurno spriječiti.