AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Uporaba Biološko-dinamičkih preparata u vinogradarstvu

Thursday, 1. January 2015

Vinogradari primjećuju da se napad štetnika u vinogradu nakon redovnog prskanja preparata Marie Thun znatno smanjuje. Naravno da u biodinamici imamo i druge preparate za prskanje, pregledajmo ih.

Gnoj iz roga ( preparat 500 ) u vinogradarstvu
Kod preparata 500 Dr. Rudolf Steiner govori najprije o rogovima i papcima goveda. Tele rogova još nema. Kod mlade životinje počinje rasti čeona kost te pritišće kožu prema gore, ta se koža zgusne u rog. Rog ima značajnu ulogu kod probave životinja, od tamo sisa energije te ih uređene zrači nazad. Nakon klanja životinje, rog još neko vrijeme pohranjuje tu sposobnost. Naš preparat 500 napravimo tako, da rog napunimo kravljom balegom te ga preko zime zakopamo u zemlju. Preko zime zakopan u zemlji rog siše snage koje su prisutne u zemlji u vrijeme kasne jeseni i zime. One se vežu na kravlju balegu u rogu i kvalitetu kravlje balege neizmjerno povećavaju. U proljeće kada rogove iskopamo možemo upotrijebiti gnoj iz roga u homeopatskim količinama a da je učinak velik. Malo drugačije ali ipak slično je s papcima. Oni su oblikovani već kod rođenja životinje. I njih možemo u jesen napuniti kravljom balegom te ih kao i rog zakopati u zemlju. Gnoj iz papaka upotrebljavamo na isti način kao i gnoj iz roga. Kod izrade ovog preparata nije svejedno kada uzimamo gnoj od goveda i nije svejedno kada napunjene rogove zakopavamo i iskopavamo iz zemlje.

Za prskanje 1 ha površine preparatom 500, potrebno nam je 12 dag preparirane kravlje balege, znači gnoja iz roga, njega ćemo miješati 60 minuta na propisan način u 40 l mlake vode. Kod manjih površina, recimo 2.500 m2 uzimamo odgovarajuće manje vode i preparata, znači 3 dag preparata i 10 l mlake vode. Puni učinak preparata je samo 4 sata nakon miješanja, nakon toga učinak brzo pada. U idealnom slučaju preparat u to vrijeme tri puta prskamo na zemlju prije sjetve te zemlju između prskanja razgibamo. U tom će slučaju učinak biti idealan.

Kod vinogradarstva je najbolje da u ožujku preparatom 500 poprskamo sve površine, još prije početka vegetacije. Poprskat ćemo tri puta u dane ploda i to vinovu lozu i zemlju jer odrvenjeli dio biljke smatramo prema Steineru kao "hrpu zemlje". Prskanje možemo ponoviti i tri puta za redom na isti dan a između prskanja ćemo zemlju rahliti. Jer prskanjem uvijek ojačamo kozmičku konstelaciju onog trenutka, obavezno moramo izbjeći crtane dane u priručniku. Preparat miješamo, ako je ikako moguće ručno, ako je potrebno u velikim bačvama. Ako upotrebljavamo traktor, prskalicu ćemo montirati ispred traktora a iza traktora priključak za rahljenje.

Kremen iz roga ( preparat 501 ) u vinogradarstvu
Za izradu preparata 501 potreban nam je kravlji rog. Materijal kojeg upotrebljavamo za izradu preparata veoma je bitan. Najbolje je da upotrebljavamo čisti kristal gorsku strijelu, kristaliziran oblik kremena. Kristal ćemo prvo razdrobiti čekićem, nakon toga u mužaru, a na kraju u porculanskom mužaru tako da su komadići sve manji, na kraju skoro sitni kao brašno. Ne smijemo ga usitniti u prah! Pod prstima trebaju se još osjetiti sitna zrna. U mnogim pokusima ustanovili smo da u prah zdrobljeni kremen ne djeluje. Sa sitno zrnatim kremenom pomiješanim vodom ćemo napuniti rogove. Takva smjesa će bolje prianjati za rog.

Napunjen rog neka stoji okomito neko vrijeme, nakon toga odlit ćemo vodu te rog zatvoriti ilovačom. Napunjeni rog plitko ćemo zakopati u dane cvijeta za vrijeme Spasova. Dulja strana otvora roga neka bude uvijek na gornjoj strani, tako da u rog ne ulazi voda. Rogove ćemo iskopati u prve dane cvijeta u studenom. Preparat ili rog punjen preparatom stavit ćemo u staklenku na sunčanu stranu prozora. Preparat je spreman i čeka na upotrebu.

Kod vinove loze ćemo obaviti najbitnija prskanja preparatom 501 nakon berbe ali još u vrijeme dok ona još ima lišće. Preparat 501 uvijek prskamo na lišće, tako će učinak doći do kambija a od tamo će u idućoj godini doći u lišće i plodove. Idealno je ako preparat 501 prskamo u jesen tri puta nakon berbe i to ujutro u dane ploda, malo nakon izlaska sunca. U ljeto u vinogradima ne prskamo preparat 501 jer se pokazalo da tada vino preuzima okus lišća.

NOVE METODE KOJE SMO RAZVILI ZA VINOVU LOZU

Dok je pričao o biljkama koje upotrebljavamo za izradu kompostnih preparata Dr. Rudolf Steiner je u “Poljoprivrednom tečaju” uvijek iznova upozoravao na to da vodimo računa o tome kako biljke djeluju na čovjeka. Mi smo se bavili s tim biljkama vise od 40 godina, njihovim dijetetičnim djelovanjem za čovjeka kao i na učinak na biljke i životinje. Već ih 30 godina upotrebljavamo za čajeve koje nudimo pčelama. Vidimo da ovi čajevi jačaju snage pčela te bitno doprinose očuvanju zdravlja pčelinjoj zajednici.

Pogledajmo stolisnik. Ako ujutro popijemo čaj od stolisnika brže ćemo se razbuditi te ćemo se koncentriranije baviti poslovima toga dana. To posebice važi za djecu. Ako tako pripremljen čaj rano ujutro prskamo u vinogradima i voćnjacima na dane cvijeta, vidimo da neće poticati samo proces kalija, što već znamo za stolisnik, nego će biljke toliko ojačati da će nadomjestiti prskanje sumporom.

Čaj od kamilice kod čovjeka djeluje protuupalno, ublažava grčeve, te nam ako ga popijemo navečer donosi miran san. Pošto je u jakoj vezi s ugljikom u slučaju proljeva će ojačati snage oblikovanja. Ako ga prskamo u vinogradu ili voćnjaku na dane ploda, rano ujutro na zeleno lišće će čaj od kamilice toliko ojačati procese kalcija te će zamijeniti prskanje bakrom. 

Koprivu Dr. Rudolf Steiner u svojem “Poljoprivrednom tečaju” zove “svjetska”. O najrazličitijoj mogućnosti upotrebe već smo puno naučili. Kod čovjeka će čaj od koprive na prekrasan način srediti smetnje koje osjećamo kod disanja i cirkulacije krvi. Kopriva harmonizira bronhije i pluća, jača tvorbu krvi i djeluje diuretički. Ako čaj od koprive prskamo ujutro u dane lista na vinovu lozu, on će poticati vitalne sile biljke te će ugodno djelovati na sve ono gdje bi u biljci trebalo jačati procese željeza i mangana.

Čaj od cvjetova maslačka: Trgovina ga nema i ne može ga se kupiti. Cvjetove maslačka ćemo nabrati sami i to u dane cvijeta kada je sredina cvijeta maslačka još zatvorena i kada cvjetovi nisu više rosni. Čaj od cvjetova maslačka jača jetra i harmonizira procese koji su u toku između jetre i kože te pokazuje smetnje u alergijama na koži. Baš takav čaj ćemo poprskati po vinogradu rano ujutro u dane cvijeta i to na lišće vinove loze. Time ćemo jačati proces kremena u listovima što sprečava da u lišće prodiru gljivice, to jest biljni paraziti. Prvenstveno je to potrebno u mokrim godinama i u vrijeme dok su dani punog Mjeseca i perigeja blizu.

Čaj valerijane: Za čovjeka je poznata prvenstveno uporaba ekstrakta iz korijena prave valerijane za smirenje i bolji san. Za pčele upotrebljavamo čaj od suhih valerijaninih cvjetova. Za jačanje biljke možemo upotrebljavati preparat valerijane, sok od cvjetova ili suho cvijeće valerijane. Valerijanu poprskamo rano navečer po vinovoj lozi, voćkama i bobičastom voću u vrijeme oko Ivanja. Čaj potiče oblikovanje cvjetnih nastavaka u idućoj godini. Na biljke ćemo ju poprskati i nakon noći koje su donijele mraz a nekoliko sati kasnije biljke ćemo obilno zalijevati.

Kako pripremamo čajeve: Naravno da uvijek možemo upotrebljavati i svježe cvjetove: Ako su cvjetovi osušeni, uzet ćemo 1 dag suhog cvijeća za 100 l čaja. Ova količina je dovoljna za 2 ha površine. Suhe ćemo cvjetove popariti s 5 l vode te pokriti. Dok čaj ocijedimo dodat ćemo ostalih 95 l vode, sve skupa miješamo nekoliko minuta a nakon toga s njim prskamo.

Francuski vinogradari rade po ovim uputama i uspjesi su odlični.