AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Iskustva proizvodnje kupusa kod gospodina Sirlina u Elzasu

Friday, 1. January 2016

Često sam bila u Francuskoj. Kako sam govorila o tome kako smo razvili preparat od kravlje balege, poljoprivrednici su odmah počeli s njegovom izradom i upotrebom. Moj je savjet bio, da se preparat prska tri puta na godinu. U vinogradarstvu, vrtlarstvu i u poljoprivredi upotrebljavali su ga tamo češće. G. Sirlin, biodinamički poljoprivrednik u Elzasu imao je na svojim poljima u plodoredu i proizvodnju kupusa za kiseljenje. Kada smo se prvi put sreli požalio se da ima problema s ušima i s drugim štetnicima. Prema našoj preporuci počeo je površine za zelje gnojiti u jesen s potpuno razgrađenim, prepariranim kompostom od goveđeg gnoja te uz to obavljati preporučena prskanja ( tri puta) našim preparatom od kravlje balege. Kako nam je kasnije pričao našim je preparatom od kravlje balege prskao i zemlju prije presadnje sadnica te jedanput na tjedan u vreme mladog rasta ali ne po biljkama nego ispod lišća. Uz to nije zaboravio ni prskanje preparatom gnoja iz roga i preparatom kremena iz roga, kako smo mu to preporučili.

Već nakon godinu dana je gospodin Sirlin oduševljen pričao da su životinjski štetnici na kupusu potpuno nestali, da kupus odlično raste, da ima za 30% veće prinose u količinama te da je aroma bolja nego ikada prije. Zimi je tjedno dostavljao po 1000 kg kiselog kupusa u trgovine zdrave hrane u Pariz.

Njegovim iznenađenjima tu nije bio kraj. Pričao nam je da nakon svakog prskanja kupusa na poljima, preparatom kravlje balege prska i visoku stelju u svom štaglju, te da su krave, koje su se prije toga često gurale rogovima, sada potpuno mirne.

Poljoprivredno imanje Sirlin je u međuvremenu preuzeo sin, način rada, koje je prema našim preporukama uveo g. Sirlin, nije se mijenjao. Na poljoprivrednom imanju rade prema svim načelima biološko-dinamičke poljoprivrede te obavljaju s najvećim uspjehom sav posao u skladu s kozmičkim ritmovima kako na polju tako na pašnjacima i travnjacima.