AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Proizvodnja kupusnica

Friday, 1. January 2016

Pokuse s različitim kupusnicama obavljamo već dugo. Između ostalog istražili smo kakva im gnojidba najviše odgovara. U usporednim pokusima gnojili smo biljnim kompostima i kompostima od goveđeg, svinjskog, ovčjeg, kozjeg i konjskog gnoja. Bez dvojbe vrijedi, da kupusnice najbolje reagiraju na potpuno razgrađen, s biodinamičkim preparatima preparirani kompost od goveđeg gnoja kojeg smo na površinu posipali u jesen. 

Za dobar prihod obavimo sijanje u dane lista te uz sjetvu tri puta prskamo gnoj iz roga tako da između jednog i drugog prskanja zemlju pomiješamo. Zemlju prskamo prije miješanja, kad zemlju pripremimo ponovno ju prskamo a treći put, kad smo obavili sjetvu. Kada su sadnice spremne za pikiranje, na isti ćemo način pripremiti i prskati zemlju u dane lista u vrijeme za presadnju. Prskanje preparata gnoj iz roga ponovit ćemo još jednom kod presadnje ranih sadnica na gredicu ili na polje, i tu ćemo odabrati dane lista u vrijeme za presadnju.

Kada se biljka na svom krajnjem staništu dobro ukorijeni te već formira nove listove počinjemo s prskanjem preparata kremen iz roga. U idealnom slučaju u razmaku od približno devet dana, uvijek rano ujutro u dane lista, ako je ikako moguće jednom kada je Mjesec pred zviježđem Škorpiona, jednom kada je pred zviježđem Riba i jednom kada je pred zviježđem Raka. Na tom prskanju će biljke biti zahvalne. Tvorit će više supstance, a aroma će biti još bolja. Tako njegovana cvjetača čak kod kuhanja širi drugačiji miris.

Kod kupusnica koje bismo u jesen htjeli što dulje zadržati za svježu uporabu ili za kiseljenje jako je dobro da približno tri tjedna prije spremanja obavimo još jedno jutarnje prskanje preparatom 501 i to u dane cvijeta. Spremanje kupusa za kiseljenje svakako obavimo u dane cvijeta, u dane cvijeta ćemo ga i ribati. Kvalitetu će poboljšati već to, ako ga nekoliko tjedana prije spremanja okopavamo u dane cvijeta. I kod proizvodnje kupusa se prskanje čajevima pokazalo dobrim. Čajeve prskamo tako kako smo to opisali kod vinogradarstva u lanjskom priručniku.

Kao što smo rekli, kupusnice najbolje reagiraju ako s njima radimo u dane lista, tako je i s cvjetačom i korabom, iznimka je brokula, ona će napraviti lijepi plod ako je sijemo i njegujemo u dane cvijeta. S trganjem brokulica ne smijemo dugo čekati jer brzo krenu u cvijet.