Ajda Zagreb Hrvatska
Biodinamika Blog
BLOG
Ajda Zagreb BLOG
Poljoprivreda koja upotrebljava otrove, truje narod
Sunday, 1. January 2017
Pogledajmo primjer glifosata, kojeg nalazimo u herbicidu Roundup i Boom efektu, u čak 93 herbicida za poljoprivrednike i 51 herbicida za vrtlare (Umweltinstitut München). Proizvođač se hvali čak i tvrdnjom da ga »okoliš dobro podnosi« (Albert Schweitzer Stiftung). Na webstranicama nalazimo međutim cijeli red alarmantnih informacija baš o suprotnom (vidi Bündnis 90, Bund.net, Nutricionizam,...). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da glifosat vjerojatno uzrokuje rak. Studije znanstvenika prof. G.E.Seralinija, prof. Davida Schuberta (Salk Institut), prof. Dona Hubeja potvrđuju uzročnu povezanost ne samo između glifosata i raka, nego i uzročnu povezanost između glifosata i razvoja više od 40 bolesti. Nabrajaju: neplodnost, pobačaje, razvoj Alzheimerove bolesti, diabetes, rak, depresiju, srčane infarkte, teške ozljede jetara i bubrega, ... tvrde, da otrov djeluje mutageno te mijenja DNK, da već jako male količine oštećuju embrionalne stanice, placentu i DNK. Opasnost donosi i životinjskom svijetu. Njemački Agrar-Info izvještava, da sve više krava muzara jadno umiru, sve više je mrtvo rođene teladi, sve više ima butalizma koji je posljedica trovanja glifosatom. Sve više ugibaju pčele, sve više je problema s plodnošću zemlje jer je glifosat štetan za mikroorganizme.
Alarm su pokrenula istraživanja na kravama u Danskoj. Nakon obdukcija 240 bolesnih životinja koje su u urinu imale glifosat 2013. godine su pronađene velike vrijednosti određenih enzima te nedostatak pojedinih elemenata u tragovima, oštećenje jetre i membrane mišićnih stanica. Analize, koje su bile nakon toga napravljene na 182 stanovnika većih gradova u 18 europskih država pokazale su da je tada 70% testiranih stanovnika u urinu imalo glifosat – danas pokazuju da svi testirani stanovnici Europe u urinu imaju glifosat. Glifosat je u međuvremenu prisutan i u vodi i u zraku. Čak u majčinom mlijeku svih testiranih mladih mama pronašli su glifosat i to u koncentraciji koja je veća nego što je »dozvoljena« za pitku vodu. Glifosata u organizmima ima tim više što više se unosi hrana koja je proizvedena uz upotrebu glifosata. Koncentracije glifosata su najviše u genetski modificiranom kukuruzu i soji. U poljoprivrednim proizvodima glifosat je danas prisutan u cijeloj krmi i hrani, osim u onoj, koja dolazi iz ekoloških uzgoja. Englezi su ga pronašli u 34 od 40 testiranih brašna i pekarskih proizvoda, njemački ÖkoTest isto tako u Njemačkoj. Kod nas neće biti drugačije, ali nije nam poznato da li netko obavlja ispitivanja.
Na Šri Lanki je glifosat zabranjen, ali je za puno poljoprivrednika zabrana došla prekasno. Prije zabrane je trebalo oboljeti 400.000 ljudi i oko 20.000 od njih umrijeti radi »nepoznate« bolesti bubrega. Koliko ljudi će trebati kod nas umrijeti prije zabrane?
Znate li da zeleno svijetlo za odobravanje glifosata Europskoj komisiji daje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)?
Isto vrijedi za genetski modificirane organizme i aditive. Sve na tvrdnju proizvođača a bez provjeravanja štetnosti. Da li nam postaje jasno tko baš takvu agenciju treba i tko treba poljoprivredu koja to sluša.
Vrijeme je za najhitniji poziv, da se ostavimo svih otrova, da svatko koji ima palac čiste zemlje, zemlju čuva kao zjenicu svog oka, da ju njeguje na najbolji način, bio-dinamikom, zahvalnošću i odanošću. Jer bez zdrave zemlje čovjek budućnosti nema.
Izdavači