AjdaZagreb

Ajda Zagreb Hrvatska

Biodinamika Blog

BLOG

Ajda Zagreb BLOG

Bitne teme za ljude i stvaranje

Wednesday, 13. December 2017

Sjetveni priručnik pratim i čitam već nekoliko godina dok sam ga početkom proizvodnje povrća preko partnerske poljoprivrede počeo ozbiljnije poštivati. Na većim površinama je teško uvijek poštivati preporučene dane sjetve i njegu i spremanja prinosa, ali ako je ikako moguće pridržavamo se pogodnih dana. To se je jako pokazalo kod skladištenja povrća. Prije tri godine smo krumpir zbog vremena djelomično morali iskopati u dane lista, kojih tjedan dana kasnije smo još ostatak iskopali u dane korijena. Onaj krumpir, koji smo iskopali u dane lista imao je do kraja prosinca skoro jedan metar duge klice, a onaj kojeg smo spremali na pravi dan (dane korijena) jeli smo sve do svibnja. Uvjeti skladištenja bili su isti. Sličnosti smo ustanovili i kod svih drugih korijenastih biljaka, prvenstveno za nas bitnu mrkvu i ciklu. Luk skladištimo isto na hladnom i suhom sve dok ga ne pojedemo tj. prodamo. 

Kada me je na nekom predavanju neka polaznica pitala da li se na našem imanju čvrsto držimo Sjetvenog priručnika, odgovorio sa joj "I ako je optimalan dan za plodonosne biljke, mi žetve nećemo obavljati ako pada kiša " tog pravila se držim i dan danas. 

Zanimljivo je i to da sve više studenata ima interesa za istraživanja i provjere Sjetvenog priručnika. Tako je u prošlim godinama na Poljoprivrednom fakultetu u Mariboru izrađeno nekoliko diplomskih radova na ovu temu. Rezultati su kod većine u skladu sa preporukama Sjetvenog priručnika što je i statistički dokazano. Na nekim mjestima radi različitih razloga i vanjskih utjecaja u pokusima nije bilo moguće izmjeriti razlike, što ne znači, da iste nisu bile prisutne...

Tom prilikom želim se zahvaliti i odati priznanje gđi. Thun i cjeloj njezinoj obitelji. Smatram da je istraživanje djelovanja zvježđanih konstelacija za čovječanstvo, za cjelokupno stvarstvo od posebnog značaja. Bavi se područjima, koja su daleko iznad našeg praktičnog rada, o kojima bismo si međutim trebali stvoriti svoju sliku.


Dr. Matjaž Turinek

Sveučilišni profesor i poljoprivrednik