Preparat Valerijane

Tuesday, 1. January 2013 19:45

Preparat Valerijane učinkovito je sredstvo za spriječavanje štete radi mraza.

Izrada:

Rano ujutro na dane cvijeta ( Mjesec pred zviježđem Vage, Blizanaca ili Vodenjaka ) sakupljajte još od rose mokro sucvijeće Valerijane ( Valeriana officinalis ). Samljevite ih te iscijedite sok. Taj sok neka u tamnoj dobro zatvorenoj staklenki dozrijeva 2 tjedna i to na tamnom i hladnom mjestu. Spreman preparat ugodnog je mirisa.

( Preparat iznimne kvalitete dobit čete ako samljeveno sucvijeće Valerijane prelijevate vodom koju ste na uskrsno jutro zagrabili na izvoru rano ujutro s prvim žarkama sunca.  Sve neka stoji preko noći. Idući dan iscijedite sok i postupite kao običajno. )

Valerijana

Uporaba:

Ako je u proljeće mraz ili kada na jesen hoćete zaštititi svoje kulture od ranog mraza napravite na večer škropivo Valerijane. Za to uzmite drveno, keramičku ili emajliranu posudu mlakom vodom ( najbolje izvorsku vodu ili kišnicu ), njoj ćete dodati 1 do 5 kapi / liter preparata Valerijane te to snažno miješajte 15 minuta, čas u jednu, čas u drugu stranu i to tako, da se u sredini stvara ljevak. S toko pripremljenim škropivom ćete odmah nakon miješanja poprskati voćke ili druge kulture koje hoćete zaštititi.

Bit ćete iznenađeni dok ujutro vidite da poprskane površine radi mraza nisu trpjele štete. Valerijana im je dao sposobnost da bez štete može pretrpjeti temperature do -4°C. Ako Vas je mraz iznenadio možete štetu ublažiti ako biljke ujutro poprskate škropivom te ih nakon toga zalijevate.

Valerijana je biljke koja pripada planetu Saturn. Saturn je van klasičkih planeta našeg sunčanog sustava te djeluje toplinom. Tako je i s Valerijanom.

Škropivo od Valerijane poveća i doprinos žitarica ako s njim poprskamo pripremljenu zemlju malo prije sjetve te prskamo još dva puta za Vreme raste.

Preparat Valerijane zajedno s preparatom koprive, preparatom stolisnika, preparatom kamilice, preparatom maslačka i preparatom hrastove kore upotrebljavamo i za energetsko obogaćenje komposta.