AjdaZagreb

Mjesečevi lukovi

Mjesečevi lukovi

U vrijeme za presađivanje u gornji se dio biljk

Vrijeme dižućih Mjesečevih lukova pogodno je za sječu

Mjesec na nebu svaki dan zacrta nešto viši luk

Mjesec crta najniže lukove – iznad horizonta - kad se nalazi ispred područja Strijelca. Nakon toga lukovi se počinju uzdizati. Mjesec na nebu svaki dan zacrta nešto viši luk. Mjesto, gdje Mjesec izlazi, pomiče se prema sjeveroistoku, dok se prema sjeverozapadu pomiče pri zalasku. Vrijeme dižućih Mjesečevih lukova ne smijemo zamijeniti s vremenom dok se Mjesec puni.

Za vrijeme dižućih Mjesečevih lukova sokovi u biljci se jače dižu pa stoga to vrijeme u kalendaru i nazivamo vremenom za berbu. Biljke su tada u gornjem dijelu pune soka i sila. Voće koje ubiremo u to vrijeme u skladištu će ostati dulje svježe i sočno. To vrijeme je pogodno za rezanje cijepova, cijepljenje voćaka, skupljanje lišća i cvjetova za čajeve itd... Učinak ćemo još povećati ako kod sakupljanja plodonosnih biljaka izabiremo dane ploda u vrijeme dižućih Mjesečevih lukova, a kod rezanja cvijeća, dane cvijeta koji su u tom razdoblju.

Vrijeme dižućih Mjesečevih lukova pogodno je za sječu božićnog drvca jer će se iglice tada duže održati, a drvce će najbolje mirisati ako ga posiječemo na dan cvijeta.

Kad Mjesec dosegne najvišu točku svog puta – područje Blizanaca – počinje ponovno padati. Njegovi su lukovi svaki dan sve niži. Mjesto gdje izlazi Mjesec se pomiče prema jugoistoku, a mjesto gdje zalazi prema jugozapadu. To vrijeme u kalendaru nazivamo vremenom za presađivanje. O presadnji govorimo dok biljku premjestimo s jednog staništa na drugo (npr. mlade biljke koje presadimo iz tople gredice na vrt). Nakon presađivanja u vrijeme za presađivanje biljke će se dobro ukorijeniti i brzo povezati s novim staništem. Lisnate biljke presađivat ćemo u dane lista (Rak ili Škorpion), korjenaste u dane korijena (Djevica), plodonosne u dane ploda (Lav), cvjetnice u dane cvijeta (Blizanci i Vaga). Time potičemo impuls za dobro ukorjenjivanje biljaka, kao i razvoj dijela biljke kojeg želimo naposljetku koristiti.

U vrijeme za presađivanje u gornji se dio biljke diže malo soka pa je stoga to vrijeme i pogodno za obrezivanje drveća, živice, kao i za rušenje drva za građu. To je vrijeme ujedno i prikladno za gnojidbu travnjaka, pašnjaka i voćnjaka jer sve teži u zemlju. Vrijeme padajućih Mjesečevih lukova ne smijemo zamijeniti s vremenom pražnjenja Mjeseca.

U Priručniku upotrebljavamo pojam sjetva, koji označava trenutak sijanja sjemena u zemlju. Da bi biljka uspjela najvažnija je kvaliteta energije koja pritječe iz kozmosa u trenutku u kojem sjeme položimo u zemlju. Tada dolazi do tzv. kaosa sjemena, što je ekvivalent trenutku rođenja biljke.

Zbog toga posebno pazimo da lisnate biljke sijemo na dane lista, cvjetnice na dane cvijeta, plodonosne na dane ploda te korjenaste na dane korijena.

Pri sjetvi vrijeme presađivanja ili vrijeme berbe ne igra bitnu ulogu osim kod sadnje luka ili lučica, stoga što je vrijeme presađivanja pogodnije za njihovu sadnju jer plodovi luka i lučica ne izlaze iz zemlje.