AjdaZagreb

Sjetveni priručnik

POLJOPRIVREDA, KOJA UPOTREBLJAVA OTROVE, TRUJE SVOJ NAROD

Mjesec daleko od Zemlje – AgUdaljenost Mjeseca do Zemlje tradicionalno označavamo kao Pg (perigej, blizina Zemlje) i Ag (apogej, udaljenost od Zemlje). Oboje imaju ogroman učinak na rast biljaka. Blizina Zemlje uvijek se okarakterizirala kao otkazano vrijeme, a udaljenost od Zemlje kao procvat. Ove godine razlikujemo između stvarnog vremena cvjetanja (uzrokovanog mjesecom u jednom od svijetlih sazviježđa ili laganog trigona) i vremena Ag cvjetanja prvi put u kalendaru.

Utjecaj Mjeseca na biljku pokazuje sazviježđe u kojem se nalazi i koje kroz nju može utjecati na biljku, ali i vlastito kretanje Mjeseca. Mjesec se kreće eliptičnom putanjom oko Zemlje, prema njoj i opet od nje. Kad je najbliži Zemlji, djeluje na biljku poput sile koja je gura prema dolje. Fokus biljke u potpunosti leži na korijenju, slikovito rečeno, bačena je na koljena. Pokusi Marije Thun® pokazali su stoga vrlo inhibicijski učinak na rast biljaka, zbog čega su ta vremena u našem kalendaru označena kao precrtana. Krma proizvedene u ovo vrijeme kojema treba težnja prema svjetlosti loše će klijati pod tim utjecajem. Biljke su vrlo stisnute, ne žele niknuti i sve se više bore s gljivicama i štetočinama. Biljke koje se obrađuju blizu Zemlje imaju povećanu tendenciju stvaranja sjemena koje ne klija.

Ako se Mjesec ponovno udalji od Zemlje u svojoj orbiti, ovaj se učinak na biljku također ponovno otapa. Učinak se na određeni način preokrene kad Mjesec dosegne udaljenost od Zemlje. Tako daleko od Zemlje, slikovito rečeno, Mjesec vuče biljke sa sobom. To može biti korisno za sjemenske biljke. Većina biljaka korijenja i lišća u ovom trenutku reagira vrlo negativno na sjetvu ili preradu, osim krumpira.

Ono što udaljenost od Zemlje pokreće kod biljaka, način na koji udaljenost od Zemlje utječe na biljke, slično je vremenu cvatnje. Biljka teži prema gore, ponaša se slično biljci koja je obrađena ili zasijana na fotografiji, ali nije ista. Učinak fotografije na biljku je pojačanje. Potiče se biljka da razvije snažno i vitalno cvjetanje koje traje dugo. Međutim, korijenje, lišće i stvaranje sjemena nisu suzbijeni, oni jednostavno nisu podržani na ovaj način. Biljka teži cvjetanju. Drugačije je s utjecajem Mjeseca na udaljenosti od Zemlje. Gledano izvana, prvi učinak može biti isti, ali s temeljnim razlikama.

Bez obzira gdje je biljka fokusirana, korijenje, lišće, cvijeće i plodovi važni su za zdrav rast. Biljka krumpira također mora moći rasti, salata treba korijen, stablo jabuke mora cvjetati, a ruža mora razvijati svoje šipke. Čak i u jednom smjeru od strane Mjeseca u određenom sazviježđu, ili potpomognutog trigonom, postoji skladna interakcija svih ovih. Učinak udaljenosti mjeseca ili blizine zemlje ne služi ovoj harmoniji. Mjesec je u ovo doba u krajnosti. Isteže ili odgurne biljku i na nju utječe jednostrano. Ovo nije idealno za bilo koju biljku. Daleko od Zemlje, Ag, najmanje negativno djeluje na cvijeće i voće.

U kalendaru se Ag vremena daju upravo kao dani poput cvjetanja upravo iz tog razloga, ako kroz zviježđe već ne djeluju toplinske ili svjetlosne sile. Negativan učinak koji Ag ima prvenstveno na korijenje i lišće, zbog čega se odgovarajuće biljke ovih dana ne bi trebale obrađivati. Zbog sličnosti sa svjetlosnim utjecajima, ovi dani su najprikladniji za rad s cvjetnicama. Šteta je u tim slučajevima najmanja. Međutim, obrada cvjetnica u stvarnim danima cvjetanja, kada je mjesec u Blizancima, Vagi ili Vodenjaku ili ako svijetli trigon radi, je optimalna i uvijek se preporučuje. Za rad koji posebno uključuje impuls svjetlosne slike, na primjer kada se radi o uljaricama, udaljenost od Zemlje neće biti zamjena za stvarno razdoblje cvjetanja.2017

2017

2015

2016

Sjetveni priručnik Marie Thun

2014

2018

Životopis Maria Thun

Priručnik s plavom trakom

Iskustva čeških vrtlara i uzgajivaća