AjdaZagreb

Sjetveni priručnik

Pretraži stranicu

POLJOPRIVREDA, KOJA UPOTREBLJAVA OTROVE, TRUJE SVOJ NAROD

POLJOPRIVREDA, KOJA UPOTREBLJAVA OTROVE, TRUJE SVOJ NAROD

 GLAD NEĆE NASTUPITI ZBOG POVEĆANJA BROJA STANOVNIŠTVA, VEĆ RADI MODERNE POLJOPRIVREDE KOJA UNIŠTAVA PLODONOSNOST ZEMLJE

 

Plodonosna zemlja je baština naših predaka, koji su stoljećima gnojem domaćih životinja gradili humus u zemlji sa zahvalnošću i znanjem da je ono, što čini da iz u zemlju položenog sjemena raste biljka koja čovjeku i životinjama rađa tisućostruki plod, posljedica djelovanja nevidljivog, duhovnog znači božjeg svijeta.

 

Razvojem fizike i kemije čovjek se udaljio od te predstave. Upotreba mineralnih gnojiva povećala je proizvode a božji svijet sve više zamijenila materijalistička predstava o svijetu i želja za povećavanjem proizvoda i dobiti.

 

Zdrava imanja raspadaju se u specijalizirana područja, a ta u specijalizirane grane kao odvojeno sjemenarstvo od poljoprivrede, odvojena industrijska proizvodnja podloga od rasadničarstva i to kalemljenim sadnica od proizvodnje voća, odvajanje farmi pojedinih vrsta životinja i odvajanje stupnjeva i usmjerivanje odgoja u istima kao kod peradi samo kokoši, odvojeno proizvodnja plodnih jaja, u inkubatorima proizvodnja pilića, odvojeno uzgoj kokoši za jaja, odvojeno pilića za pečenje… Tako u svim granama poljoprivrede. Poljoprivrednik, upućen uz obećanje većih prihoda u te okvire, pada sa svojim radom na imanju u sferu neživog, upotrebljava mineralno gnojivo, herbicide i pesticide, hormone i gensko promijenjena krmiva. Plodonosna zemlja gubi plodonosnost, biljke degeneriraju, proizvodi donose bolest životinjama i čovjeku. Uništenje u uvjerenju unapređenja. Ljudi gube smisao za cjelinu, globalne posljedice se ne uočavaju. Pojedincu se odriče svaka kompetencija. Vjeruje se nauci, znanstvenicima koji mogu i znaju obuhvatiti samo tvari, a ne cjeline živog. Kao da su na poslu majstori laži i prevare, materijalističke i egoističke misli. Oni razdvajaju, uništavaju na svim razinama i u prirodi i u čovjeku.

 

Naša plodonosna zemlja, temelj sveg živoga, što se s njom događa? Sve više je otrovana.

Mikroorganizama i humusa ima sve manje, plodonosnost se smanjuje a upotreba mineralnih gnojiva i pesticida povećava se. Od 1950. godine upotreba pesticida je pedeset puta veća. Europa ih upotrebljava godišnje 200.000 tona.

 

Na stranicama www.weltagrarbericht.de možemo pročitati da je «Moderna poljoprivreda» s monokulturom, genetsko promijenjenim biljkama, intenzivnom upotrebom mineralnih gnojiva i pesticida uništavajuća. Trećina proizvodnih površina planeta je radi degeneracije zemlje ugrožena. U Europi ocjenjuju degeneraciju na najmanje 35%. Plodonosne zemlje ima sve manje, godišnje na planetu nepovratno gubimo 24 milijardi tona plodonosne zemlje. Sve više smo svjedoci prisvajanja zemlje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Europa je kupila 6 milijuna hektara poljoprivrednih površina Afrike. Zemlja se sumnjivo koncentrira u neimenovano vlasništvo. U Europi 2,7% vlasnika posjeduje 50,6% površina, u Rumunjskoj 0,4% vlasnika 49% poljoprivrednih površina, u Bugarskoj 1,5% vlasnika 83% poljoprivrednih površina, na Portugalu 2% vlasnika 58% zemlje. A kako je kod nas? I našu zemlju može bilo tko kupiti! A kakvih li namjera ima šaka neimenovanih novih vlasnika koji si gomilaju zemlju?

 

Čovjek ima razum. Neka ga i upotrebljava. Kamo vodi razvoj za kojeg smo i mi suodgovorni? Predugo smo se oslanjali na druge, za budućnost su i naše ruke potrebne. Hoće li biodinamika pomoći? S njom možemo biti liječnici zemlje naše obitelji i naroda. Svatko koji vlada ovom metodom će stati uz Vas.

 

Nemojte previdjeti priliku da i Vi stanete u obranu

zemlje koja nas nosi i hrani. Krajnje je vrijeme

za zahvalnost, ljubav i darovanje, za to da umjesto

uništavanju otvorimo vrata zdravlju.

 

Izdavači

2017

2017

2015

2016

Sjetveni priručnik Marie Thun

2014

2018

Narudžba

Životopis Maria Thun

Sjetveni priručnik Marie Thun 2018

Priručnik s plavom trakom

Iskustva čeških vrtlara i uzgajivaća