AjdaZagreb

Naša Podjela biljaka

Pretraži stranicu

Podjela biljaka

Pospremi kao pdf

download

pdf

Za kulturnu je biljku karakteristično da izrazito razvija pojedine organe. Na podlozi naših pokusa kulturne biljke možemo podijeliti u četiri skupine:

KORJENASTI PLODOVI U DANE KORIJENA

U korjenaste plodove ubrajamo sve biljke koje razvijaju plod u području korijena. To su: mrkva, pastrnjak, rotkvica, repa, cikla, crni korijen, celer, korjenasti peršin, krumpir, češnjak i luk. Dani korijena omogućavaju korjenjačama najveći urod i dobre osobine za skladištenje. Zato za sjetvu, sadnju, presađivanje, okopavanje, gnojenje, kao i njihovo pospremanje i konzerviranje biramo dane korijena.

LISNATE BILJKE U DANE LISTA

U lisnate biljke ubrajamo sve biljke čiji nam listovi i stabla služe kao hrana te ih biljka posebno bogato oblikuje. To su uglavnom sve zeljaste biljke, lisnati peršin, radič, endivija, matovilac, salata, blitva, špinat, začinsko bilje, koraba i cvjetača. Lisnate biljke u koje ubrajamo i šparoge i slatki komorač sijemo, presađujemo, okopavamo i njegujemo u dane lista. Dani lista nisu pogodni za sakupljanje biljaka za čajeve, biljaka za preradu ili skladištenje. Za takve poslove, kao i za pospremanje, ribanje kupusa i repe za kiseljenje, preporučujemo dane cvijeta i ploda.

CVJETNICE U DANE CVIJETA

U cvjetnice ubrajamo sve biljke za koje želimo da bogato i dugo cvatu. To su u pravilu sve vrste cvijeća, ali i npr. brokula. Sadimo, okopavamo, njegujemo i pohranjujemo ih u dane cvijeta. U danima cvijeta njegujemo, okopavamo te prskamo preparatom 501 i uljanice kao što su: lan, suncokret, ogrštica i slično. Ovo kao i pohranjivanje uljanica u danima cvijeta donosi veću količinu i bolju kvalitetu ulja. Cvijeće će u buketiću ostati duže svježe, a miris biti intenzivniji ako ga režemo u dane cvijeta, po mogućnosti ujutro. Ako smo cvijeće rezali u dane cvijeta, obrezana će biljka napraviti puno bočnih izdanaka s cvjetovima. Suho cvijeće ubrano u tim danima dugo će sačuvati svježu boju, dok će je ono ubrano u druge dane, brzo izgubiti.

PLODONOSNE BILJKE U DANE PLODA

U plodonosne biljke ubrajamo sve biljke koje stvaraju plod u područjima sjemena. To su: grah, grašak, krastavac, tikva, leća, kukuruz, paprika, rajčica, tikvice, ozimo žito, jaro žito, jagode, sve voćke i bobičasto voće. Ove biljke se pozitivno odazivaju u danima sijanja, presađivanja, njege i spremanje u dane ploda. Ako sijemo uljarice u dane ploda, postići ćemo najbolji urod sjemena. Najviše ulja dobit ćemo ako tako posijane uljarice njegujemo i prskamo preparatom 501 u dane cvijeta. Za proizvodnju sjemena posebno su prigodni dani kada je Mjesec ispred zviježđa Lava. Ako pazimo na to da plodonosne biljke pohranjujemo u danima ploda, uskladištene će najdulje trajati, a klijavost sjemena bit će najbolja. Kod berbe voća dodatno izabiremo vrijeme dižućih Mjesečevih lukova.

NEPOVOLJNI DANI

Za poljoprivrednike koji rade s biljkama, cvjećare i vrtlare bitno je znati da postoji i nepovoljno vrijeme za rad, kao što je vrijeme pomrčina, čvornih položaja Mjeseca ili planeta, kao i druge negativne konstelacije. Ovi dani u Priručniku označeni su crticama (-----). Ako zbog nestašice vremena posao moramo obaviti za vrijeme nepovoljnih dana, loš utjecaj dana sijanja poboljšat ćemo okopavanjem i njegovanjem biljaka u pogodno vrijeme.