AjdaZagreb

Upute

Dani mjeseca na zelenoj pozadini označavaju vrijeme u kojem se Mjesečevi lukovi spuštaju nad horizontom. To je vrijeme pogodno za presađivanje. Ostali dani mjeseca označavaju vrijeme u kojem se Mjesečevi lukovi nad horizontom dižu.

Primjer
kratice
Zodijak

Pospremi kao pdf

download

pdf

(placeholder)

Kako razumjeti upute u priručniku?

Čitatelji nam često pišu kako imaju poteškoća s razumijevanjem kalendarskih stranica. Najčešće pitaju što znače brojke, pogotovo one koje označavaju sate dana. Čitanjem ovog poglavlja naći ćete odgovore na takva pitanja. Iza datuma i dana u tjednu naveden je znak zviježđa u zodijaku ispred kojeg Mjesec već putuje taj dan ili se taj dan u navedeno vrijeme pomakne. Do navedenog sata Mjesec putuje ispred zviježđa prijašnjeg dana. U idućem stupcu vide se konstelacije koje su djelomično bitne za rast biljaka. Slijedi stupac koji je prije svega namijenjen pčelarima te nam pokazuje koji element posreduje Mjesec. Kod sklonosti olujama uvijek djeluje i element topline. Pošto to ne spominjemo pod elementom, neka se pčelari služe po primjedbama. U idućem stupcu je naveden dio biljke koji želimo upotrijebiti i čiji razvoj potičemo sjetvom ili njegom u to vrijeme. Kao Primjedba su na krajnjoj desnoj strani navedene očekivane prirodne pojave ili vremenski događaji koji smetaju ili prekidaju vremensku sliku. Ako su na taj dan upisani različiti elementi koji ne odgovaraju poziciji Mjeseca, ne radi se o grešci, nego o drugim kozmičkim konstelacijama koje prekidaju ili mijenjaju utjecaj Mjeseca - zodijaka i time potiču razvoj drugog dijela biljke.

Posebne konstelacije u kalendaru označili smo u rubrici Primjedbe i označili sljedećim kraticama:

Prvenstveni nam je cilj poljoprivrednicima, vrtlarima i pčelarima omogućiti prave i relevantne informacije, koje nudi sjetveni kalendar.

Ono što je kod ovog kalendara drugačije nego kod drugih kalendara je to što se ovaj kalendar veže na zodijak - znanstveno utvrđene širine djelovanja na nebu vidljivih zviježđa zodijaka s datumima Sunčevog pomaka pred drugim zviježđem.

Prelazi su ponekad, zbog prijestupne godine, pomaknuti za jedan dan. Unutarnji krug prikazuje staru astrološku podjelu na 12 jednakih, po 30° širokih dijelova. Prikaz pomaže da se razumiju razlike našeg, na stvarnosti utemeljenog prikaza, koji predstavlja vanjski krug te astroloških kalendara, koji nisu utemeljeni na stvarnosti, a koje predstavlja unutarnji krug.

zviježđa, planeti i drugi simboli