google+ logo
facebook logo
twitter logo
AjdaZagreb

Poljoprivreda koja upotrebljava otrove, truje narod

Sunday 1 January 2017

Pogledajmo primjer glifosata, kojeg nalazimo u herbicidu Roundup i Boom efektu, u čak 93 herbicida za poljoprivrednike i 51 herbicida za vrtlare (Umweltinstitut...

Maria Thun o preparatu Kremen iz roga

Friday 1 January 2016

Za izradu preparata kremen iz roga potreban nam je čisti kremen. Kakav, da bi učinak bio najbolji? S jedne strane prvenstveno čist, bez drugih sastojaka....

Udruga Demeter Slovenija

Friday 1 January 2016

Slovenski biodinamički poljoprivrednici spojili smo snage i osnovali samostalnu, neovisnu Udrugu Demeter Slovenija koja je punopravni član međunarodne...

Iskustva proizvodnje kupusa kod gospodina Sirlina u Elzasu

Friday 1 January 2016

Često sam bila u Francuskoj. Kako sam govorila o tome kako smo razvili preparat od kravlje balege, poljoprivrednici su odmah počeli s njegovom izradom...

Proizvodnja kupusnica

Friday 1 January 2016

Pokuse s različitim kupusnicama obavljamo već dugo. Između ostalog istražili smo kakva im gnojidba najviše odgovara. U usporednim pokusima gnojili smo...

Trulež lista kod krumpira i rajčice

Friday 1 January 2016

Krumpiru i rajčici sve više prijeti trulež lišća. Ako se potrudimo možemo to spriječiti. Kod krumpira savjetujemo: kad krumpir razvije drugi par lišća...

Maria Thun i pečenje kruha

Friday 1 January 2016

Pečenje kruha u obiteljskoj kući je za vrijeme Marijinog djetinjstva bila potpuno uobičajena stvar. Roditelji su u kući imali zasebnu sobu za pečenje...

Uporaba Biološko-dinamičkih preparata u vinogradarstvu

Thursday 1 January 2015

Vinogradari primjećuju da se napad štetnika u vinogradu nakon redovnog prskanja preparata Marie Thun znatno smanjuje. Naravno da u biodinamici imamo...

Vinogradarstvo po Biološko-dinamičkoj metodi

Thursday 1 January 2015

Žitarice i vinovu lozu brojimo u prve kulturne biljke. U Bibliji možemo pročitati da je Noa nakon potopa postao poljoprivrednik i zasadio vinograde,...

Pčele i zima 2013/2014

Thursday 1 January 2015

Zima 2013/2014 kod nas je bila tako topla da se je jesen 2013 jednostavno prelila u proljeće 2014. Proljeće je počelo rano a temperature su jako brzo...

Što ako je Sjetveni priručnik puno više?

Thursday 1 January 2015

Sjetveni priručnik Marie Thun bio je moj prvi susret s biološko-dinamičkom metodom gospodarenja. Prije toga sam već upoznala antropozofsku medicinu i...

Razlog i rješenje teškoća smo sami

Thursday 1 January 2015

Da li se stvarno sve ruši? Ne samo tamo, negdje u daljini, već i kod nas, u prirodi i u ljudima? Što se događa? Da li smo stvarno osuđeni na to da moramo...

Suzbijanje zlatica

Thursday 1 January 2015

Zlatica se pojavljuje diljem Europe, ponekad u većoj, ponekad u manjoj mjeri. Na koji prirodni način se obraniti od nje?

Naši pokusi pokazuju,...

Uzimajmo zdravlje u svoje ruke pomoću biodinamike!

Wednesday 1 January 2014

“Hrana nije najviša stvar u životu, ali je ono na čemu se najviša stvar u životu može razviti ili propasti.”...

Kruh gospođe Vere

Tuesday 1 January 2013

1 kavinu zdjelicu prosa oprat ćemo u vrućoj i hladnoj vodi te skuhati u vrućoj, slanoj vodi.

Ohladimo na tjelesnu temperaturu te u kašu...

Kruh gospođe Hitschfeld

Tuesday 1 January 2013

250 g raženog brašna

250 g grubog pšeničnog brašna

250 g brašna od pira

Premiješamo i zamijesimo fermentom za pečenje...

Raženi kruh za zdravlje

Tuesday 1 January 2013

Iz finog, ali i grubog brašna pšenice, ječma, zobi, riže i prosa, kvascem ili fermentom možemo ispeći dobar kruh. Ukoliko želimo u probavi iskoristiti...

Preparat Valerijane

Tuesday 1 January 2013

Preparat Valerijane učinkovito je sredstvo za spriječavanje štete radi mraza.

Izrada:

Rano ujutro na dane cvijeta ( Mjesec pred...

Maria Thun (1922. – 2012.) Život za zvijezde i biljni svijet

Tuesday 1 January 2013

U knjižici za 2012. godinu smo povodom 50. obljetnice Mjesečevog sjetvenog kalendara Marie Thun već pisali o njenom životu. Nedugo nakon toga, 9. veljače...